
Op dinsdag 18 maart organiseerde het artsenteam van My-doc een symposium in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht voor artsen, managers en andere professionals werkzaam in de ouderen- of huisartsgeneeskunde. Het was weer een inspirerende dag met mooie praktijkvoorbeelden over toekomstbestendige medische zorg voor ouderen, vele ontmoetingen, volop uitwisseling en het opzoeken van onze eigen durfruimte. Met veel dank aan alle sprekers en natuurlijk aan alle aanwezigen.
Wat stond er deze dag centraal?
De medische zorg voor ouderen zorg staat voor een transitie. We willen de bestaande capaciteit aan artsen effectief benutten, met behoud van werkplezier. Wat betekent dat voor de invulling van het werk van specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen en andere professionals? Hoe ziet ons werk eruit als we niet meer dan nodig, en niet minder dan noodzakelijk doen?
Met dit symposium deelden we goede voorbeelden uit ons netwerk, die ruimte bieden en inspireren tot nieuwe oplossingsrichtingen. Bijvoorbeeld door te leren van zorgorganisaties die informele zorg en informele netwerken op een vernieuwende manier inzetten in de intramurale setting.
In verscheidene regio’s worden al mooie stappen gezet in de medisch generalistische zorg (MGZ). Wat levert dit op en hoe brengt ons dit naar een meer toekomstbestendige zorg voor ouderen. Ook keken we naar de digitale kant: hoe kunnen AI toepassingen ons gaan helpen om de administratieve last te verlichten.
Er kwamen pioniers aan het woord die voorop lopen in het implementeren van innovatieve werkwijzen. Met hun inspirerende perspectieven daagden ze uit en zetten aan tot actie. Een workshop Design Thinking deed daar nog een schepje bovenop en heeft echt de durfruimte voor ons open gezet.
Nieuwsgierig naar het hele programma? Kijk dan verder naar beneden.


Deze vraag werd aan het einde van het symposium door alle deelnemers beantwoord. De wil om te veranderen was duidelijk zichtbaar, vele eerste ideeën werden op papier gezet. We delen ze hieronder. Om een indruk te geven wat er leeft en ter inspiratie wat je nu al kan doen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van toekomstbestendige medische zorg.

In de slideshow vind je alle ideeën van de deelnemers terug (kijktijd 2,5min).
Daarnaast hebben we hieronder de veel voorkomende thema’s en ideeën uitgelicht in een overzicht. Dit is nadrukkelijk geen samenvatting die de inhoud van het symposium in zijn geheel weergeeft. Het zijn concrete eerste acties die de aanwezigen in gang willen gaan zetten.
Highlights
Wat gaan we morgen delen. durven. doen?
***
We zien de kracht van informele zorg –
en willen daar beter op aansluiten.
Dat betekent mantelzorgers ruimte geven, betrekken en waarderen.
“Gesprek over de informele zorg, betekent ‘loslaten’ en durven.
Hoe gaan we dat inrichten?”
“Bij een inhuizingsgesprek het verwachtingsmanagement bespreken; wat kan informele zorg betekenen in de geleverde zorg?”
***
We zoeken actief samenwerking en dragen bij aan innovatie.
Niet wachten tot iets ‘landt’, maar meedoen, verbinden en aanjagen.
“Ik ga morgen verder met mijn initiatief voor buurtcirkels in mijn eigen wijk:
met en naar elkaar omzien!”
***
We reflecteren op ons eigen denken en doen.
Velen gaven aan dat verandering begint bij de eigen mindset.
“Bedenken wat ik niet meer ga doen. Denken in mogelijkheden ipv regels.”
“Me vaker afvragen waarom we dingen doen (gewoonte, verwachtingen, controle of echt nodig?)”
***
We willen de mogelijkheden van AI verkennen, inzetten én delen.
Niet als doel op zich, maar als hulpmiddel om de zorg slimmer
en werkbaarder te maken.
“Experimenteren met AI in verslaglegging.”
***
We durven het standaard MDO ter discussie te stellen.
Is het nog altijd effectief?
Of kunnen we beter differentiëren en aanpassen aan wat echt nodig is?
“Standaard MDO stoppen (of dat voorstel doen aan de groep).”
***
We oefenen in loslaten –
van controle, van zekerheden, van gewoontes.
Dat is spannend, maar het opent ook deuren.
“Ik ga morgen durven te delen met collega’s in de organisatie wat ik vind dat we kunnen loslaten (i.p.v. onzeker te zijn dat ik te weinig doe).”
“De vraag stellen: doe ik dit uit controle? Zo ja, probeer het los te laten…”
“ ‘Durfruimte’ vaker toepassen.”
***
We kijken kritisch naar onze communicatie
en naar de verwachtingen die we scheppen.
Soms zit vernieuwing in iets kleins, zoals taal.
“Spreken over een verhuizing i.p.v. opname.”
***
We kijken opnieuw naar zorgprocessen.
Want niet alles wat we doen, is nog nodig – en dat mogen we zeggen.
“Bij een bewoner de reguliere controles afschaffen.”
***
We willen toe naar een cultuur met minder angst en controle,
meer vertrouwen en professioneel handelen.
En dat draagt bij aan duurzame verandering.
“Kijken waar ik de controle kan loslaten: Wat is het ergste dat er kan gebeuren?”
“Niet handelen vanuit angst!”
***


Programma
13:30 – 13:45
Opening door dagvoorzitter
Paulien Maat, specialist ouderengeneeskunde, My-doc
Paulien Maat is specialist ouderengeneeskunde en volgt voortdurend de nieuwste ontwikkelingen binnen het werkgebied van de medische zorg voor ouderen. Doordat ze regelmatig van werkplek wisselt heeft ze een goed beeld van de veranderbereidheid binnen het vakgebied, maar ook waar de drempels ervaren worden. Tijdens de opening plaatst ze de actuele ontwikkelingen in de ouderenzorg in een breder perspectief.
13:45 – 14:15
Het nieuwe speelveld in de medische zorg voor ouderen
Susanne de Kort, specialist ouderengeneeskunde, Coördinator Kaderopleiding Geïntegreerde Eerstelijns Ouderengeneeskunde bij LUMC
Susanne weet als coördinator van de kaderopleiding geïntegreerde eerstelijns Ouderengeneeskunde als geen ander hoe het speelveld van de medische zorg voor ouderen aan het veranderen is. Daarin zullen we steeds meer loslaten wat we gewend waren en op zoek moeten gaan naar een nieuwe inrichting, een nieuwe samenwerking en misschien ook wel naar een nieuwe invulling van het vak.
Ze schetst het speelveld en laat zien welke richting we uitgaan. Ze laat ook zien hoe de financiering de intentie heeft om hierop aan te sluiten, maar dat hierin ook nog drempels overwonnen moeten worden.
Hiermee worden we aangespoord om na te denken over een nieuwe inrichting van de medische zorg voor ouderen, waarbij het voor de inzet van de medische professional niet meer uitmaakt waar de kwetsbare oudere zich bevindt.
14:15 – 14:45
Medische zorg in kleinschalige zorgorganisaties
Laura De Brabandere, Promovendus Health Care Governance, Erasmus Universiteit
Maud Hoogeveen, Adviseur Strategie en Samenwerking, Vilans
Binnen de MGZ projecten wordt hard aan gewerkt aan het toegankelijk houden van medische zorg en behandeling voor alle kwetsbare groepen. Het convenant MGZ geeft nog eens een extra boost aan deze projecten. Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde weten elkaar hierin steeds beter te vinden. Kleinschalige zorgorganisaties zijn in dit speelveld niet meer weg te denken. Met name hier is het nog zoeken hoe de samenwerking het beste vormgegeven kan worden. Laura en Maud schetsen de ontwikkelingen die de kleinschalige zorgorganisaties hebben doorgemaakt, en laten ook mooie initiatieven zien die kunnen inspireren tot verder vormgeven van de medische zorg voor ouderen.
14:45 – 15:15
Intramuraal inrichten met de spelregels van de toekomst
Marjolein Dohmen, Directeur Duurzame Zorg en Ondersteuning Thuis, Directeur Groene Kruis Ledenorganisatie, De Zorggroep
In het extramurale veld vinden veel innovaties plaats. Er ontstaan bijvoorbeeld zorgzame gemeenschappen. Informele en formele zorg worden verder hier steeds meer met elkaar verweven en weten elkaar steeds beter te vinden. Daarmee verandert ook de rol van de medisch behandelaar. Hoe verbinden we deze initiatieven uit de extramurale sector aan de intramurale zorg, waar we gewend zijn om zorg uit handen te nemen. De Zorggroep heeft afgelopen jaren ingezet op het inrichten van een intramurale locatie met de spelregels van straks en laat zien welke hobbels dit oplevert, maar belangrijker nog: welke ruimte dit kan bieden.
15:15 – 15:45
Pauze
15:45 – 16:15
AI als hulp bij het verminderen van de administratielast
Thymen den Hartog, Co-Founder Verticai
Thymen is als Msc Business Informatics geïnteresseerd geraakt in de rol die AI kan hebben in de verslaglegging van behandelaren. Dit heeft geleid tot de oprichting van Verticai.
Bij Verticai gelooft men in de kracht die AI heeft om werkplezier, nauwkeurigheid en efficiëntie radicaal te verbeteren. Met een focus op de zorg ontwikkelen zij innovatieve gespreksondersteunende software die professionals helpt om minder tijd kwijt te zijn aan administratie en meer aandacht te hebben voor de menselijke interactie. Het levert ruimte in je hoofd en in je dag! In de GGZ worden hier al mooie ontwikkelingen mee geboekt. Ze werken hierin samen met Utrecht University, RadboudUmc, UtrechtInc en Nivel. Thymen laat ons de mogelijkheden zien en illustreert hoe snel de ontwikkelingen nu gaan. Duik mee in de wereld van digitale innovatie, om straks niet de boot te missen.
16:15 – 17:45
Samen op zoek naar de durfruimte
Mieke Fiers & Maaike van Agt, Sociaal Ontwerper, Morgenmakers
Mieke Fiers en Maaike van Agt zijn sociaal ontwerper en vanuit Morgenmakers verbonden aan het programma “En nu wij samen: de toekomst van de professional in de ouderenzorg”, van Actiz en 4 Zorgorganisaties in de VVT.
Morgenmakers heeft ruime ervaring met projecten in de ouderenzorg, maar staat als ontwerpstudio zelf buiten de sector. Hierdoor kijken zij met een frisse blik naar de sector en zo ontstaan er
nieuwe perspectieven.
Tijdens een workshop gaan we op een creatieve wijze op zoek hoe we met het perspectief van toekomst in gedachten, dus met de regels van straks, onszelf nu al kunnen uitdagen tot anders handelen. Dat is vaak spannend. Waar zit de durfruimte en hoe kun je die durfruimte gaan gebruiken in je huidige werk.
17:45 – 18:00
Wrap up en afsluiting
Paulien Maat, specialist ouderengeneeskunde, My-doc
18:00 – …
Culinaire netwerkavond
Op de hoogte blijven van de activiteiten die My-doc organiseert?
Laat hieronder je gegevens achter,
dan ontvang je hoogstens enkele keren per jaar een e-mail om je te informeren.
Vragen?
We beantwoorden ze graag!
Hier vind je onze contactgegevens.
Terugblik van een eerder My-doc Symposium
“Een stoomcursus pionieren”
Nog meer indrukken krijgen van een My-doc symposium?
In deze video krijg je een inkijk.
Het programma van dit symposium vind je hier terug.
Laatste berichten
Ideeën? Vragen?
We horen graag van je!
T: 030 - 877 67 03
@: info@my-doc.nl