- Dokter Frank
- apr, 26, 2017
- Uitgelicht
- No Comments
A: Aromatherapie
Wordt verleend door een kwieke, vaak in pastelkleur tinten gehulde therapeute. Deze voorziet de bewoners met groot plezier van Bach bloesem druppels, aromastreamers, anti-blauweplekkenzalf en snoezeldouchen.
B: Betonpap
Een mix van Brinta, gele vla, slagroom, eiwitpoeder en limonadesiroop. Dit wordt in tegenstelling tot de verwachting niet opgediend na een rollatormarathon maar als ontbijt. Goedemorgen!
C: Crisisbed
In geval van acute nood in de thuissituatie door: het wegvallen van de niet dementerende partner, fysieke problemen of een ander probleem wat de thuissituatie onhoudbaar maakt, kan de huisarts beroep doen op een crisisopname. Van de verzekeraar mag er echter maximaal 2 weken gebruik van worden gemaakt, of het onderliggende probleem nou wel of niet is opgelost. Het blijft tenslotte wel crisis.
D: Dementieel syndroom
Het achterliggende verhaal ben ik vergeten.
E: EVV’er
Staat voor eerst-verantwoordelijke-verzorgende. Ook bekend als zorgregisseur of eerste contactpersoon. Heeft de schone taak om tussen het zorgen door haar team te superviseren, artsenvisite te lopen, families te informeren en zorgleefplannen te schrijven.
F: Feestboterham
Wie dacht dat de lunch in het verpleeghuis een saaie bedoeling was, heeft het mis. Naast de spanning van alle aspiratierisico’s mogen de bewoners op woensdagmiddag elk stukje brood van ander beleg (laten) voorzien. Dit zorgt voor enerverende mixen van leverworst met sandwichspread en hagelslag. Een zinnenprikkelende ervaring voor een generatie die het vroeger weleens met een boterham ‘tevredenheid’ moesten doen.
En de overige letters van het alfabet, die laten op zich wachten…
In 20 maanden verpleeghuis heb ik veel bijzondere situaties van dichtbij mogen meemaken. Er zijn nog zoveel verhalen van patiënten die de moeite van het vertellen waard zijn. Helaas ontbreekt het vaak aan tijd (en discipline) deze allemaal op te schrijven. Aangezien ik een nieuwe stap heb gemaakt naar de huisartsopleiding, zal het hier de komende tijd nog meer aan ontbreken. Wie weet dat ik mijn andere ervaringen en ideeën nog eens uitschrijf of mijn nieuwe huisartsavonturen wil delen. Voor nu wil ik My-doc bedanken voor de mogelijkheid mijn blogs te delen, en jullie als lezer bedanken voor het volgen!
Wie is Dokter Frank?
Dokter Frank beschreef de dagelijkse gang van zaken in de ouderenzorg, gezien door de ogen van een jonge, vrije dokter. Door anekdotes die zowel wisten te ontroeren als te laten lachen, leerde je de veelzijdige bewoners kennen en keek je met een frisse blik het verpleeghuis in.
P.s.: Om de privacy van Dokter Frank en medekompanen te waarborgen, zijn alle namen gefingeerd.
Laatste berichten
Ideeën? Vragen?
We horen graag van je!
T: 030 - 877 67 03
@: info@my-doc.nl