Terugblik My-doc symposium, dinsdag 19 juni 2018
‘Hoe kan het ook anders!?’
Zorgconcepten en initiatieven die de inrichting
van medische zorg voor ouderen beïnvloeden
Nieuwe initiatieven op het gebied van wonen, welzijn, zorg en behandeling van ouderen schieten als paddenstoelen uit de grond. Dinsdag 19 juni kwamen een aantal initiatiefnemers aan het woord om de deelnemers mee te nemen in hun idealen en dilemma’s. Welke invloed hebben nieuwe toetreders op de werkzaamheden van de SO en de huisarts? Hoe geef je de samenwerking vorm? En hoe houden we in de toekomst deze zorg toegankelijk voor alle kwetsbare ouderen? De urgentie om na te denken over hoe we de kwaliteit van deze zorg naar de toekomst waarborgen en verbeteren is voor iedereen voelbaar. Dat was dan ook goed zichtbaar op het My-doc symposium ‘Hoe kan het ook anders!?’. Een dynamische dag waarop nieuwe mogelijkheden en positieve energie de boventoon voerden!
Gedreven specialisten ouderengeneeskunde (SO), huisartsen (HA), AIOS, ANIOS en managers uit de langdurige zorg reisden 19 juni af naar Utrecht. Ook vertegenwoordigers van Verenso, het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd sloten aan om te luisteren wat er leeft in het veld en om een bijdrage te leveren aan de discussie.
Initiatiefnemers aan het woord
Verschillende nieuwe initiatieven en zorgconcepten uit het land pakten het podium en deelden hún antwoord op toekomstbestendige ouderenzorg. Eens te meer werd duidelijk dat de zorgconcepten in de private sector niet meer weg te denken zijn: ze nemen snel toe in aantal en komen nu ook beschikbaar voor ouderen zonder groot eigen vermogen. Ook de burgerinitiatieven blijken inmiddels een serieuze partij in het speelveld. Zij ontwikkelen woonzorgconcepten dwars door alle bestaande beleidsterreinen heen.
En het kan: de ELV zo inrichten dat het recht doet aan wat deze cliënten nodig hebben, maar toch ook recht doet aan het tarief wat je hiervoor krijgt. Dit vraagt wel durf om anders te kijken naar je bekende werkwijze als arts.
Er werd levendig gediscussieerd over de kansen en dilemma’s binnen deze initiatieven.
Hoe blijven we de medische zorg voor ouderen op een goede manier vormgeven, zowel vanuit het perspectief van de specialist ouderengeneeskunde als van de huisarts? Het blikveld werd verruimd en samen werd er hard nagedacht over hoe de goede voorbeelden naar de eigen praktijk vertaald kunnen worden.
De specialist ouderengeneeskunde krijgt een pro-actieve rol
Ook het vertrouwen in de rol van de specialist ouderengeneeskunde werd opnieuw uitgesproken. Als waardevolle inhoudelijke gesprekspartner voor zowel de zorgverzekeraars, als voor het ministerie van VWS. Er is dus niks wat je tegenhoudt om een pro-actieve rol te blijven nemen in het werkveld en je te laten zien!
De dag werd afgesloten met een staande ovatie voor alle collega’s in het land, voor de enorme inzet & kwaliteit die er iedere dag weer wordt geleverd! Want we mogen best trots zijn op de successen die we neerzetten met elkaar.
Vol inspiratie en nieuwe ideeën keerde iedereen huiswaarts. Popelend om dit over te brengen aan de collega’s in het team en samen de volgende stappen vooruit te kunnen zetten.
We wensen iedereen alle succes & werkplezier in de praktijk, graag tot ziens!
Nieuwsgierig naar het programma en de sprekers? Dat kan je hier terugvinden.
Wil je graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij My-doc?
Laat het ons hieronder weten:
Laatste berichten
Ideeën? Vragen?
We horen graag van je!
T: 030 - 877 67 03
@: info@my-doc.nl