Implementeren kun je leren

Implementeren kun je leren

De beschikbare kennis binnen de medische wereld veranderd continu. Dit vraagt meebewegen van professionals om op de hoogte te blijven en state of the art medische zorg te kunnen leveren in de dagelijkse praktijk.

Verenso heeft de handschoen opgepakt om de leden te ondersteunen bij de implementatie van de nieuwe richtlijnen Urineweginfectie en Lage Luchtweginfectie. Gedurende een jaar worden de betrokken organisaties ondersteund. Onder andere met een landelijke startbijeenkomst, regionale bijeenkomsten, het aanreiken van materialen en projectondersteuning vanuit een helpdesk.
Het doel van het traject is om handvatten aan te reiken voor de implementatie van deze richtlijnen, maar zeker ook voor toekomstige (herziene) richtlijnen.

Aan My-doc is gevraagd om met de deelnemers aandacht te geven aan de gedragsmatige kant van het verandertraject. We kijken bijvoorbeeld naar verschillende veranderstijlen, beoordelen wie de betrokken stakeholders (collega’s) zijn bij de implementatie en hoe je mensen enthousiasmeert en meeneemt in de gewenste verandering.

 

 

De eerste reeks regionale bijeenkomsten is achter de rug…tijd voor een korte terugblik.

Wat een enthousiasme hebben we gezien! Er wordt door veel SO’s, verpleegkundig specialisten, praktijkverpleegkundigen en beleidsmedewerkers heel hard gewerkt om de implementaties binnen de organisatie succesvol te laten verlopen. Ze verrasten ons als trainers met wondermooie pitches. Er wordt gevlogd, er worden creatieve trainingen gegeven en er ontstaan mooie leuzen als ‘laat de stick maar stikken’.

In de bijeenkomsten wordt geleerd van elkaar en valt vooral de open houding en leergierigheid op. De deelnemers zien dat niet alleen inhoud leidend is, maar zeker ook de procesmatige kant en de gedragsmatige kant aandacht verdienen bij een implementatie.

Een mooi traject om deel van uit te mogen maken, we zien uit naar de ontmoetingen in het najaar!

Lees hier meer over het traject op de website van Verenso.

 

Leave a Reply

*