Kennismaking met Dokter Eva | In de waan

Maak kennis met dokter Eva!
Dokter Eva schrijft net als medekompaan dokter Frank over de dagelijkse gang van zaken in de ouderenzorg. Eva staat voor ‘En vele anderen’ waarbij je door de ogen van verschillende jonge, vrije dokters een kijkje krijgt in het verpleeghuis. Door middel van anekdotes die zowel weten te ontroeren als je aan het lachen maken leer je de verschillende verpleeghuisbewoners, hun verzorgers en vele andere aspecten van de ouderenzorg kennen.

Om de privacy van Dokter Eva en medekompanen te waarborgen, zijn alle namen gefingeerd.

Dokter Eva

In de waan

Als coassistent liep ik stage op een afdeling met crisisopnameplekken voor dementerende ouderen. Een man werd opgenomen met een ernstig delier.

Het is een statige, alleenstaande, goed opgeleide man. Zijn uitgangssituatie is goed; hij is niet bekend met geheugenproblemen. Hij heeft hallucinaties en wanen. Hij ziet spinnen lopen op de muur, denkt dat hij de baas van deze ‘werkplek’ is en dat hij bevriend is met koning Willem-Alexander en Maxima.

Tijdens de opname kunnen we de somatische oorzaak van zijn delier behandelen en knapt hij wonderbaarlijk goed op. Hij ziet geen spinnen meer en heeft door dat hij in een ‘ziekenhuis’ is. Hij blijft echter volhouden dat hij bevriend is met onze koning en koningin. Ik verdiep me in het beloop van een delier en maakt een lijst met differentiaal diagnoses van het hardnekkige waanbeeld. Ik kom er niet uit en besluit te overleggen met mijn supervisor.

We sparren over een mogelijke oorzaak, als de verzorgende die op dat moment toevallig langsloopt in lacht schiet. ‘Kom eens hier…’. Ze pakt het toetsenbord van de computer, opent Google en typt wat in. Enkele seconden later verschijnt er een foto van onze patiënt op de foto met Willem-Alexander en Maxima, samen met wat andere mensen.

Ik laat de informatie tot me doordringen en schiet in de lacht. ‘Dat méén je niet!’, roep ik uit, ‘Hij is écht bevriend met ze!’ Er valt een last van mijn schouders. Onze patiënt blijkt bijna volledig genezen.

Leave a Reply

*