Zo zag het programma er uit:
In een tijd van dubbele vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en beperkte financiële middelen staat de ouderenzorg voor een grote uitdaging. De dringende behoefte aan verandering wordt bekrachtigd door het Integraal Zorgakkoord (IZA), het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en het RVS rapport ‘Met de Stroom mee’. Hoewel het besef van urgentie steeds groter wordt, blijven we worstelen om daadwerkelijk actie te ondernemen. Het is dan ook hoog tijd voor een krachtige koerswijziging in de ouderenzorg. Daarvoor moeten we serieus aan het spoor werken: niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk om de ouderenzorg op de rails te houden!
Tijdens dit symposium komen pioniers aan het woord, die voorop lopen in het implementeren van innovatieve werkwijzen. Met hun inspirerende perspectieven dagen ze je uit en zetten aan tot actie, zodat we gezamenlijk klaargestoomd worden voor deze uitdaging.
Programma
13:00 – 13:30
Ontvangst en inschrijving
13:30 – 13:40
Opening door dagvoorzitter
Janine Hogewoning, AIOS ouderengeneeskunde
Janine is AIOS ouderengeneeskunde en neemt regelmatig het podium als trotse ambassadeur van het vakgebied. Janine kijkt vooruit en verkent hoe haar vak, en daarmee haar en onze toekomst, er de komende jaren uit zal gaan zien. Daarnaast is ze mede-oprichter van Life-doc, waarmee ze leefstijlgeneeskunde en zelfzorg onder artsen onder de aandacht brengt.
13:40 – 14:15
Op koers blijven vraagt om lef!
Jobke Bekkers / Joeri van Kalleveen, manager Vilente
Rachel Mak, eerste geneeskundige en strategisch medisch adviseur Vilente
Vilente streeft naar een nieuwe koers in de organisatie van ouderenzorg en heeft een duidelijke richting in gedachten. Maar het implementeren van deze innoverende denkwijze en aanpak is geen eenvoudige taak. Aan de hand van een actueel voorbeeld in de praktijk, de ontwikkeling van Loevestein, demonstreert Vilente hoe ze obstakels overwinnen en de rails leggen voor een nieuw concept van wonen en zorg. Daarbij helpt het om een gedragen koers te hebben en om het samen te doen. Ieder perspectief wordt meegenomen: van zowel de professionele als de informele zorgverleners, als ook van de bedrijfsvoering en de organisatorische aspecten.
14:15 – 14:55
Versnellen met technologie
Spreker volgt, Innovatiefonds ouderenzorg – IFOZ
In de steeds veranderende wereld van de zorg liggen onbenutte mogelijkheden om technologie ten volle in te zetten, waardoor professionals écht ondersteund worden en ruimte krijgen voor betekenisvolle zorg. In de medische zorg voor ouderen zijn er nog veel mogelijkheden, zoals het vergroten van betrokkenheid van informele zorgverleners. Hoe kunnen we hen het beste bereiken en meer regie geven? Het IFOZ neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden, en geeft handvatten hoe we dit kunnen inzetten.
14:55 – 15:05
Interactief intermezzo
15:05 – 15:45
Loslaten… en hoe zit dat dan met onze verantwoordelijkheid?
Ron Hameleers, specialist ouderengeneeskunde, jurist, docent en coach bij Radboudumc en bij My-doc
Als meer taken belegd gaan worden in de informele zorg, betekent dat ook dat artsen regelmatig moeten accepteren dat ze in de regievoering minder controle hebben. Daarnaast verwachten we te groeien naar een maatschappij waar we leren leven met een geaccepteerd risico. Ron neemt ons mee in de consequenties hiervan. Wat betekent dit voor de ervaren verantwoordelijkheid? En hoe zijn op dit moment de juridische verantwoordelijkheden belegd?
15:45 – 16:15
Pauze
16:15 – 17:45
Zorgzame wijken, het nieuwe perspectief?
Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU in Amsterdam, adviseur van de Autoriteit Consument en Markt, lid van de Adviescommissie Pakket van het Zorginstituut
Marcel neemt ons mee in zijn visie op integrale zorg en de wijze waarop burgers (en dus ook burgerinitiatieven) doorslaggevend kunnen zijn als een nieuw perspectief voor een toekomstbestendige zorg. Zijn beeld is allerminst somber, maar inspireert tot nieuwe denkwijzen en werkwijzen. Hij start met een korte presentatie en vervolgt met een interactieve workshop die aanzet tot nieuwe handelingsperspectieven in de medische zorg voor ouderen.
17:45 – 18:00
Wrap up en afsluiting
18:00 – …
Culinaire netwerkavond op de naastgelegen thuishaven van My-doc & Me-doc
Praktische informatie
Datum: dinsdag 3 oktober 2023
Tijd: 13:30 – 18:00, aansluitend culinaire netwerkavond bij My-doc & Me-doc (Maliesingel 29, Utrecht)
Locatie: het Spoorwegmuseum (Johan van Oldenbarneveltlaan 1, Utrecht)
Accreditatie: 4 punten ABC1 (in aanvraag)
Deelnamekosten:
– A(N)IOS € 95,-
– SO, HA, manager en andere geïnteresseerden € 245,-
Aanmelden
Ben jij klaar voor een stoomcursus pionieren?
Samen houden we de ouderenzorg op de rails.
Meld je aan via het inschrijfformulier. We zien je graag op 3 oktober!
Terugblik
Nieuwsgierig naar eerdere My-doc symposia?
Hier vind je een terugblik van een eerder symposium, om een indruk te krijgen.
Laatste berichten
Ideeën? Vragen?
We horen graag van je!
T: 030 - 877 67 03
@: info@my-doc.nl