Dokter Frank | Betrouwbare baas (V)

Meneer Baas doet volgens de zorg ‘anders dan anders’. Hij is de hele dag suf en apathisch en slaat als hij wel wakker is wartaal uit. Samen met de verzorging tref ik hem slapend in zijn stoel aan in de huiskamer. Met de nodige ondersteuning nemen we hem mee naar de slaapkamer waar ik hem op bed onderzoek. Het onderzoek van hart, longen en buik ondergaat meneer Baas als een makke beer in winterslaap. Aangezien zijn voorgeschiedenis blaasretenties vermeldt moet ik dit toch uitsluiten, wat niet anders kan dan met katherisatie. Ik maak zijn edele delen schoon waarna ik hardop zeggend “Dit is een medische handeling meneer Baas! Ik plaats een slangetje in uw plasbuis”, de katheter probeer in te brengen. Dit valt nog niet mee omdat zijn baasje zich heeft teruggetrokken en na 92 jaar dienst geen polonaise aan zijn lijf lijkt te willen hebben. Terwijl de verzorging nieuw materiaal haalt, kan ik het toch niet laten opnieuw een poging te doen. Deze keer lijkt het te lukken en meneer Baas schrikt plotseling wakker. Met wijd opengesperde ogen roept hij “Weet mijn vrouw dat u dit met mij doet? Weet mijn vrouw dat u dit met mij doet?!”.

Mevrouw Baas hoeft zich nergens zorgen over te maken.

 

writer


Wie is Dokter Frank?

Dokter Frank beschrijft de dagelijkse gang van zaken in de ouderenzorg, gezien door de ogen van een jonge, vrije dokter. Door anekdotes die zowel weten te ontroeren als te laten lachen, leer je de veelzijdige bewoners kennen en kijk je met een frisse blik het verpleeghuis in.

P.s.: Om de privacy van Dokter Frank en medekompanen te waarborgen, zijn alle namen gefingeerd.

Leave a Reply

*