‘Het verpleeghuis is het einde’

Het verpleeghuis komt regelmatig in het nieuws, maar de mensen die er wonen komen niet zo vaak aan het woord. AIOS Freya Angenent en Lauke Bisschops willen daar verandering in brengen. Met een boek willen zij, samen met 60 mensen die in een verpleeghuis wonen, laten zien hoe het leven er écht uitziet als je niet meer thuis woont.

Een mooi initiatief dat we graag in de schijnwerpers zetten met My-doc. Hier en op het volgende symposium ‘Ruim baan voor de specialist ouderengeneeskunde’, dinsdag 11 april. Zij zullen de aanwezigen laten zien hoe je als zorgprofessional zelf stappen kunt zetten om nieuwe ideeën uit te werken, verandering kunt initiëren, en zo bij kunt dragen aan de ontwikkeling van het vak.

Alvast weten waar ze precies mee bezig zijn of bijdrage leveren aan hun initiatief?
Lees hieronder verder.

Verpleeghuis My-doc

Verpleeghuisbewoners schrijven over wat hun leven de moeite waard maakt

Het wordt een bijzonder boek met een positieve insteek, waarin zo’n 60 mensen uit het verpleeghuis zelf hun ervaringen delen. Zij schrijven een brief aan iemand die binnenkort gaat wonen in het verpleeghuis. Of zij worden over hun ervaringen geïnterviewd. De centrale vraag aan hen is: ‘Hoe lukt het u om, binnen de omstandigheden, het beste uit uw leven te halen? Welke tips hebt u voor anderen die op de drempel van het verpleeghuis staan?’

Daarnaast vragen we AIOS Ouderengeneeskunde om hun visie en wensen te beschrijven voor de langdurige zorg van de toekomst. Het boek met de werktitel ‘Het verpleeghuis is het einde!’ komt naar verwachting najaar 2017 uit.

Voor wie doen wij het?

Het boek is bedoeld voor iedereen die wel eens met het verpleeghuis te maken heeft. Voor mensen die er al wonen, voor mensen die er misschien heen gaan, en voor hun families. Door middel van deze verhalen kunnen hen laten weten dat ze niet alleen zijn; dat er voor veel problemen oplossingen zijn; dat anderen met goede tips kunnen helpen om het leven comfortabeler te maken. Maar het boek is ook belangrijk voor professionals zoals dokters, managers en politici, omdat het niet om theorie gaat, maar om het echte verpleeghuisleven.

Meeschrijven?

Voor de samenstelling van het boek zoeken we enthousiaste (AIOS) specialist ouderengeneeskunde uit heel Nederland met hart voor hun patiënten en visie op hun vakgebied.

Wij vragen aan deelnemende arts drie dingen:

  1. Vind een verpleeghuisbewoner die een brief kan en wil schrijven en laten publiceren met foto;
  2. Interview een verpleeghuisbewoner die niet meer in staat is zelf een brief te schrijven;
  3. Geef beknopt jouw visie en wensen over wat er in de verpleeghuiszorg kan verbeteren – hoe de verpleeghuiszorg van de toekomst eruit ziet.

Mocht je wel een bewoner kennen die mee zou willen doen, maar je hebt zelf geen tijd voor een interview? Geef dit dan op tijd aan, dan kunnen wij het interview afnemen. Uiteraard is het ook mogelijk 2 zelfgeschreven brieven of 2 interviews op te sturen.

Natuurlijk ontvang je als co-auteur na aanmelding een heldere briefing met verdere details en schrijfinstructies. Heb je naar aanleiding van het bovenstaande zin om mee te doen en wil jij je aanmelden? Neem dan uiterlijk 31 maart contact met ons op via een van onderstaande mailadressen.

Freya Angenent  Freya.Angenent@radboudumc.nl

Lauke Bisschops  Lauke.Bisschops@radboudumc.nl

Over Lauke & Freya

Freya Angenent is specialist ouderengeneeskunde in opleiding bij de VOSON in Nijmegen. Freya zal het ingezonden materiaal doornemen in samenspraak met Ton Bakker en de uitgever om zo tot een mooi eindproduct te komen. Een boek waarin de stem van de verpleeghuisbewoner gehoord wordt.  

Lauke Bisschops is specialist ouderengeneeskunde in opleiding bij VOSON in Nijmegen. Samen met Freya Angenent werkt ze aan de invulling van het boek. Ook houdt Lauke zich bezig met de financiering en promotie van het boek.

Leave a Reply

*