Dokter Frank | Away goes trouble down the drain (VIII)

Er is een nieuwe opname op de revalidatieafdeling in het zorghotel. Het betreft een 92-jarige dame die van de longafdeling komt. In de begeleidende brief lees ik dat er eerder bij haar borstkanker is geconstateerd, waarvoor ze op eigen verzoek niet meer behandeld wordt. Wanneer ik haar kamer binnenstap voor de intake zie ik een magere, ietwat getergde vrouw. Nog voor ik heb kunnen plaatsnemen op de stoel naast het bed roept ze uit: “Dokter, geeft u mij maar een spuitje. Zo hoeft het niet meer van mij. “ Ik sla de slaap-, poep- en plasvragen over en vraag verder door over haar wens tot levensbeëindiging. Deze lijkt al langer bestaand en vrij consistent.

Na het gesprek bel ik de longarts voor een toelichting. De naam van de patiënte zegt hem niet zoveel. Wanneer ik meer vertel over haar leeftijd en voorgeschiedenis roept hij opeens: “O, ja! Die vrouw met de drain! Zit de drain er nog in?” Ik geef aan geen drain te hebben gezien maar dat patiënte wel een euthanasieverzoek heeft. Aangezien dit niet bepaald een revalidatiedoel is, vraag ik hem of ze dit ook al op zijn afdeling uitte. “Euthanasie? Nee, geen idee. Maar die drain die ik had gezet… sjonge-jonge! Wat kwam daar een smerige drab uit!” Stomverbaasd hang ik op. Wanneer ik aan het eind van de dag naar huis rij, hoor ik Indeep met ‘Last night a DJ saved my life’”:

‘There’s not a problem that I can’t fix
‘Cause I can do it in the mix
And if your man gives you trouble
Just you move out on the double
And you don’t let it trouble your brain
‘Cause away goes troubles
Down the drain
I said away goes troubles
Down the drain

Well, all right’

Toen mevrouw een week later naar de douche werd geholpen door de zorg, zakte ze in elkaar, om vervolgens niet meer wakker te worden.

writer


Wie is Dokter Frank?

Dokter Frank beschrijft de dagelijkse gang van zaken in de ouderenzorg, gezien door de ogen van een jonge, vrije dokter. Door anekdotes die zowel weten te ontroeren als te laten lachen, leer je de veelzijdige bewoners kennen en kijk je met een frisse blik het verpleeghuis in.

P.s.: Om de privacy van Dokter Frank en medekompanen te waarborgen, zijn alle namen gefingeerd.

Leave a Reply

*